Annak idején, amikor Dr. Buda László állásinterjúra hívott egy kávézóban találkoztunk. Csodálkoztam, hogy hogy fogjuk kizárni a körülöttünk lévő forgatag zaját, de ez az aggodalmam abban a pillanatban eloszlott, ahogy kezet fogtunk.
Arra már nem emlékszem, hogy mekkora magabiztossággal érkeztem, arra viszont igen, hogy milyen élményben volt részem.
Részemről addig még soha olyan átható figyelmet senkitől nem tapasztaltam, mint akkor ott tőle. Minden, azon való ötletelést, hogy mi lesz a válasza, véleményt, saját gondolatot nélkülöző, a teljes lényemet átható odafigyelés energiát árasztott magából, ami – bevallom – először zavarbaejtő volt. Később már fürdőztem ebben az odafigyelésben és teljes nyugalommal és nyíltsággal voltam képes válaszolni a kérdéseire.
Legalábbis én így emlékszem 🙂

Az Ultrarövid terápiás konzultáció (UT) különösen nagy hangsúlyt fektet a művészi hallgatásra, meghallgatásra, ezzel helyet engedve annak a “tényfeltárásnak”, ami a kliens által megfogalmazott gondolatok folyamából végül a lényegi dolgok felé tereli. Hagyja, hogy az új információk áradatából lassanként világossá váljon számára az a lényeges momentum, ami akadályt képez a boldog élet megvalósulásához vezető úton.

Az UT elvrendszerében az igazi értő figyelem megengedéssel teli rácsodálkozás a másik lényre. Nélkülöz minden olyan eszközt, ami gátolja a kliens kibontakozását a történetével kapcsolatban. Nem alkot véleményt, és nem terel olyan mederbe, ahol rosszul érzi magát a kliens. Nem feszeget határokat, mellőzi a direkt kijelentéseket, nem tesz fel “detektív kérdéseket”, ami az önös cél érdekében – “még többet szeretnék tudni erről a témáról, mert ezt fontosnak találom” – adott esetben irreleváns a kliens számára a folyamatban. Nem bírál, és nem diagnosztizál beleragasztva egy-egy érzelmi szituációba ezzel a klienst.

Minden egyes konzultációs alkalommal megtapasztalom, hogy a művészi hallgatás olyan mértékben képes támogatni a kliens “munkáját”, hogy szinte önmagától megtörténnek a legfontosabb rácsodálkozások, felismerések segítve az önmaga erejéből való elmozdulást a vágyott cél elérésének érdekében.

∼·∼
Kérlek, ha megosztod, tedd azt minden változtatás nélkül a forrás megjelölésével.
Köszönöm
Till Adél

fotó: Pixabay